Zijn light producten gezonder/beter?

Zijn light producten gezonder?

Het woordje ‘light’ doet het goed in de supermarkt schappen. Gemiddeld betalen we 30 tot 40 % meer voor een light product, maar is het ook een goede keuze? Om een duidelijk beeld te krijgen, eerst een uitleg over wanneer iets light genoemd mag worden.

Een product krijgt de stempel light pas wanneer het product ten minste 33% minder energie, vet, suiker, zout of alcohol bevat dan het originele product. Een zak light chips bevat 960 kcal, dat is slechts 140 kcal minder dan een normale zak chips. Er zit wel 33% minder vet in waardoor het light genoemd mag worden, maar je kunt nog steeds niet met een gerust hart de hele zak leeg eten.

En dat is vaak de valkuil van light, omdat we aannemen dat het gezond (er) is, denken we dat er meer van gegeten kan worden. Waardoor die kleine gezondheidswinst weer teniet wordt gedaan.

De fabrikant heeft nog meer mooie praatjes, die vaak van de verpakking af schreeuwen. Maar ook deze lijken vaak mooier dan dat ze werkelijk zijn. Wanneer de fabrikant iets positiefs beweert over de samenstelling van een product, wordt dit een voedingsclaim genoemd. Een voorbeeld is de claim ‘geen suiker toegevoegd’, deze bewering doet vermoeden dat er geen suiker in het product zit. Er is inderdaad geen suiker toegevoegd maar vaak zit er van nature al suiker in.

Achter iedere verpakking zit een grote marketingstrategie, om zo de consument te lokken het product in het winkelwagentje te plaatsen. Het is aan jou om je niet te laten foppen door de mooie teksten op zo’n verpakking, maar draai deze om en kijk eens wat er daadwerkelijk in het product zit!

Wanneer er in een product minder vet zit, moet dit vaak vervangen worden om toch de smaak te behouden. Resultaat véél meer suiker in een product. Als men zou weten dat er in een plak ‘snelle jelle’ ontbijt koek 7 suikerklontjes zouden zitten, denk je er misschien wel anders over om even een ‘snelle hap’ tussen door te nemen!

There are no comments yet, but you can be the firstLeave a ReplyCopyright 2018 Beauty Studio Pure