Waarom natuurlijke ingrediënten in cosmetica?

Verkeerde cosmetica kan meer kwaad dan goed doen.

Bijna alle cosmeticamerken beloven veel, maar doen weinig. Veel chemische stoffen die in huidverzorgingsproducten worden gebruikt kunnen grote schade aanrichten op onze kwetsbare huid en zijn juist de veroorzaker van de meeste huidproblemen en veroudering.
Een droge huid, onverklaarbare plekjes, puistjes, ontstekingen, eczeem, allergieën en versnelde huidveroudering ontstaan door verkeerde huidverzorgingsproducten die de huid uit balans brengen en de beschermingslaag aantasten.

Veel mensen kampen tegenwoordig met huidproblemen of zelfs een cosmetica-allergie die veroorzaakt is door gebruik van vaak dure producten waarvan je dacht dat het je huid goed doet.

De Grote Gif(vrije) Cosmeticatest van Stichting Natuur en Milieu en Vereniging Milieudefensie bewijst de schadelijkheid van gifstoffen in cosmetica met een indrukwekkend resultaat: 52 van de 55 geteste cosmeticaproducten bevatten stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu. Van de geteste hormoonverstorende stoffen zijn schadelijke effecten voor vruchtbaarheid en voortplantingsorganen aangetoond, evenals een verhoogde kans op astma en enkele vormen van kanker. Of individuele consumenten schadelijke gevolgen ondervinden, is afhankelijk van de hoeveelheid die zij via cosmetica en andere bronnen binnenkrijgen. Een directe relatie met bepaalde ziekten van de mens is moeilijk te bewijzen. De kans op schade is echter aanzienlijk, onderzoek heeft aangetoond dat ons lichaam veel van deze stoffen bevat.

Toch is huidverzorging essentieel voor een mooie, gezonde en glanzende huid. Werkstoffen van goede kwaliteit en natuurlijke afkomst behalen mooie resultaten voor de huid wanneer het niet uit balans wordt gebracht door schadelijke chemische ingrediënten. De juiste producten die passen bij je huid kunnen de conditie van je huid aanzienlijk verbeteren door onder andere veilig te reinigen, roodheid te kalmeren, ontstekingen te remmen, vocht vast te houden en werken effectief tegen veroudering.

Om bewust te kiezen voor gezonde cosmeticaproducten hebben we deze lijst van de meest voorkomende schadelijke stoffen samengesteld. Deze namen staan vermeld op de ingrediëntenlijst van honderden producten in de drogisterij, van crème tot scrubs, van zeep tot zelfs babyproducten.

 

Alcohol
Harde alcohol irriteert de huid en tast de natuurlijke beschermingslaag van de huid aan, waardoor deze kwetsbaarder wordt voor bacteriën, virussen, schimmels en chemische stoffen. Bovendien tast harde alcohol het natuurlijke vochtgehalte van de huid aan, zodat de huid uitdroogt en er vroegtijdige huidveroudering, kloofjes en barstjes kunnen ontstaan. Helaas wordt harde alcohol veelvuldig toegepast in cosmetische en huidverzorgende producten. Voorbeelden van harde alcohol zijn Isopropanol/Isopropyl alcohol, SD Alcohol (Specialy Denaturated alcohol), Methanol/Methylalcohol, Propyl alchol/Propanol en Butylalcohol/Butanol.
Dierlijke ingrediënten
Aan sommige huidverzorgingsproducten worden dierlijke extracten toegevoegd, deze zouden een verjongend effect op de huid hebben. Er is echter geen bewijs dat ze iets voor de huid kunnen doen. Het gaat hier om dood huidweefsel van of dode vetcellen van bijvoorbeeld de thymus, teelballen, eierstokken, placenta of andere delen van koe, varken of schaap. Het is in feite dood vlees dat zodra het in aanraking komt met de huid bederft. Het verbod op proefdieren in Nederland heeft niets te maken met het gebruik van dierlijke ingrediënten in cosmetica. De meeste ingrediënten zijn afkomstig van slachtafval of zijn bijproducten van de bontindustrie en zijn niet diervriendelijk verkregen.
Parabenen (ethyl-methyl-propyl-buthylparabenen)
Conserveringsmiddelen die het product langer houdbaar maken. Worden opgenomen in de bloedbaan en komen uiteindelijk in de vitale organen terecht. De sterk conserverende werking werkt nog door in het lichaam, waar het de normale enzymactiviteit van het lichaam zal reduceren en cellulaire problemen kan veroorzaken. Dit is gebleken uit autopsies op kankergezwellen, waarin sporen werden gevonden van paraben uit huidverzorgingsproducten, zonnebrandmiddelen en cosmetica. Bovendien kunnen parabenen huidirritaties veroorzaken en is uit wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat ze de hormoonhuishouding kunnen verstoren en de mannelijke reproductieorganen kunnen aantasten.
Petrolatum – minerale oliën – Paraffine
Deze aardolie ingredienten worden gemaakt van afvalstoffen van de olie- en bezine industrie. Het zijn verzadigde vetten (paraffine) die zich als een gesloten vetlaag over de huid heen leggen. Ze verstikken de huid, er kan geen zuurstof meer bij de huid komen en gifstoffen kunnen niet meer worden afgevoerd. Hierdoor ontstaat er kans op acne, kloofjes en vroegtijdige huidveroudering. Bovendien ontstaat door het gebruik van producten met aardolie-ingrediënten paraffineverslaving: de huid maakt zelf geen huidvetten meer aan en gaat droog en onprettig aanvoelen op het moment dat er wordt gestopt met het gebruik van producten waarvan paraffine het hoofdbestanddeel is.
Siliconen
Synthetische siliconen oliën zijn huidonvriendelijk en laten net als minerale oliën een laagje op de huid achter dat de huid afsluit. Het zit in huid- en haarverzorgingsproducten, make-up en tandpasta. Siliconenoliën zijn schadelijk voor het milieu. Voorbeelden van siliconenolie zijn: Dimethicone, Dimethicone copolyol, Dimethiconol, Diphenyl dimethicone/Simethicone, Stearoxy dimethicone en Stearyl dimethicone.
Sodium Laureth Sulfate (SLES) en Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
SLS en soortgelijke ingrediënten zijn agressieve reinigers die de natuurlijke beschermingslaag van de huid aantasten (deze is nodig voor immuniteit en gezondheid van de huid) en ze hebben ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt bij proefdieren. Het wordt in verband gebracht met oogschade bij kinderen, denatureren van eiwitten (waardoor het bijdraagt aan haaruitval), en in combinatie met DEA, MEA en TEA (die vaak in dezelfde shampoo aanwezig zijn), vormen ze nitrosaminen, een gevaarlijke kankerverwekker.
TEA-DEA-MEA-NDEA
Deze stoffen kunnen de hormoonhuishouding verstoren en hebben een negatieve invloed op lever en nieren. Ze veroorzaken allergische reacties, irriterende ogen en drogen het haar en de huid uit. Bovendien kunnen ze kanker veroorzaken, met name van de nieren en de lever.
 In europa is het gebruik van deze stoffen al aan banden gelegd, in Amerika echter niet.
Polyethylene glycol (PEG)
PEG is de afkorting van polyethylene glycol/polyether glycol. Het is een carcinogeen ingrediënt dat de natuurlijke vochthuishouding van de huid aantast. Dit kan leiden tot vroegtijdige veroudering en maakt de huid kwetsbaarder voor bacteriën. Het wordt ook gebruikt in schoonmaakmiddelen om olie en vet op te lossen. (bijvoorbeeld in ovenreiniger). Deze synthetische stof wordt vaak aangeduid met een nummer erachter. Bijvoorbeeld PEG 4-200. PEG 4-200 bevat een gevaarlijke hoeveelheid dioxaan. Dit is giftig. Het geeft veel allergische reacties en eczeem. RETH is vergelijkbaar met PEG.
Propylene Glycol
Propylene glycol is een vochtdrager en wordt in producten gebruikt in plaats van glycerine. (Bijvoorbeeld in shampoos en make-up, maar ook in muffins en cakes). Het trekt beter in de huid dan glycerine en het is goedkoper, daarom wordt het veel gebruikt in cosmetica. Het wordt echter ook gebruikt in wasmiddelen, remvloeistof, antivries, latex en verf! Het ontvet en droogt de huid zeer sterk uit. Bovendien kan het opgenomen worden in de bloedbaan. Het geeft mogelijk hartritme stoornissen en het kan nierschade en leverafwijkingen veroorzaken.
Nanodeeltjes
Naar schatting zijn er al meer dan duizend consumentenproducten met nanodeeltjes op de markt. Deze minescuul kleine kunstmatige deeltjes dringen door in het lichaam en kunnen onverwachte bij-effecten hebben die volgens veel wetenschappers nog niet goed onderzocht zijn. Uit onderzoek tot nu toe weten we dat nanodeeltjes titaandioxide, de stof die als UV-filter in de cosmeticaproducten zit, voor ontstekingen kunnen zorgen en mogelijk zelfs schade aan het DNA kunnen veroorzaken. Schade aan het DNA kan in bepaalde gevallen leiden tot kanker. Ook kunnen de nanodeeltjes in het milieu terecht komen en daar flinke schade aanrichten.
Synthetische zonnefilters
Bijvoorbeeld Benzophenone (1 t/m 12), 4-methylbezilideenkampfer en Octyl methoxy cinnamate (OMC). Deze chemische stoffen worden onder andere toegepast als synthetische UV filter. Ze kunnen huidklachten, zon- en contactallergie veroorzaken. Het zijn UV filters die niet biologisch afbreekbaar zijn, ze stapelen zich op in het grondwater waardoor ze in de voedselpiramide terechtkomen. Uit onderzoek met kleine zoogdieren blijken ze bij hogere concentraties kankerverwekkend te zijn.
Parfum:
Ftalaten/Phtalates zijn geurstoffen die worden gekoppeld aan hormoonstoornissen, permanente geboorteafwijkingen en aantasting van de mannelijke reproductieorganen.
Synthetische Muskverbingingen zijn goedkope synthetische geurstoffen die veelvuldige gebruikt worden in plaats van kostbare natuurlijke geurstoffen. Onze huid neemt muskverbindingen gemakkelijk op waardoor ze in onze weefsels terecht komen. Ze zijn moeilijk af te breken door ons lichaam, werken vergrotend op de lever en zijn kankerverwekkend bevonden.

 

 

 

 

 

There are no comments yet, but you can be the firstLeave a ReplyCopyright 2018 Beauty Studio Pure